Militair tribunaal Myanmar veroordeelt nog acht jongeren tot de doodstraf

Een Myanmarees militair tribunaal heeft nog eens acht jongeren ter dood veroordeeld. Ze worden beschuldigd van aanvallen op junta doelen in Yangon. Het totaal aantal ter dood veroordeelden komt hier mee op meer dan 110 sinds de machtsovername. Ze werden veroordeeld volgens de Anti-terrorisme wet.

Een van de acht werd bij afwezigheid veroordeeld. De andere zeven waren persoonlijk aanwezig toen het vonnis woensdag werd uitgesproken. De junta meldt in een verklaring op donderdag dat de acht, waaronder twee vrouwen, een veronderstelde informant in North Okkalapa Township hebben vermoord. En dat ze zouden zijn betrokken bij aanvallen op het politiebureau en de medewerkers aldaar met wapens en explosieven.

De zeven ter dood veroordeelde jongeren die aanwezig waren bij hun vonnis: (van links naar rechts, bovenste rij): Ye Yint Phyo, a.k.a Peter Po; Khaung Min Tun, a.k.a. Nay Min; Nyan Hein Htet; Pyae Phyo Thu, a.k.a. Ko Sai; (onderste rij) Wai Moe Naing, a.k.a Win Lwin Oo; Su Myat The; and Su Wai Hnin

De junta voegde daar aan toe dat de jongeren ook in verband gebracht worden met een terroristische organisatie.

De doodstraf wordt uitgesproken tegen mensen die protesteren tegen het regime in regio’s die momenteel onder militair bewind staan, ondanks de veroordeling door de internationale gemeenschap. Het militaire regime heeft de noodwetgeving aangekondigd in Hlaing Tharyar, Shwepyithar, Zuid-Dagon, Noord-Dagon, Dagon Seikkan en Noord Okkalapa townships in Yangon, evenals townships in Mandalay.

De vier van de Yangon University of Economics die werden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf met dwangarbeid.

Tot afgelopen maand had de junta al 98 mensen tot de doodstraf veroordeeld, inclusief twee minderjarigen. Ze worden beschuldigd van hoogverraad, opruiing, het belemmeren van militair personeel en burgerwachten en het hebben van banden met onwettige organisaties, volgens de mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners.

De junta heeft donderdag ook zware straffen uitgedeeld aan meer dan een dozijn jonge mensen die tegen de heerschappij van de junta zijn.

Onder hen waren de voorzitter en penningmeester van de Studentenvereniging Economie van de Universiteit van Yangon Ko Khant Thu Aung, evenals Ma Yin Myat Noe Oo, Ko Phyo Kyawt Naing en Ko Min Hein Khant van dezelfde universiteit. De vier zijn donderdag door de gevangenisrechtbank Insein in Yangon veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf met dwangarbeid op grond van aanklachten wegens het, naar verluidt, verstrekken van informatie aan een buitenlandse journalist.

Ma Yin Myat Noe Oo (22) kreeg eerder ook een gevangenisstraf van drie jaar vanwege het ophangen van anti-juntaposters.

Student aan de universiteit van Dagon Ko Kyaw Linn Htut, Ma Su Yee Lin, lid van een studentenvereniging in Yangon, en freelance journalist Ko Zaw Linn Htut werden ook veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

In de stad Dawei, regio Tanintharyi, zijn drie jongeren – Ma Soe Mie Mie Kyaw, die eerder probeerde zelfmoord te plegen na te zijn gemarteld, Ko Soe Pyae Aung en Ma Shar Pyae Khin – donderdag door de gevangenisrechtbank Dawei veroordeeld tot vijf jaar extra gevangenisstraf, bovenop hun eerdere gevangenisstraffen van twee jaar.

Sinds de staatsgreep heeft de junta ten minste 1.723 mensen gedood en meer dan 13.000 gearresteerd, waaronder gekozen leiders, wetgevers, activisten, medici, studenten en kinderen. De meesten vanwege hun verzet tegen de nieuwe heersers.

Originele bericht (Engels): Myanmar Military Tribunal Sentences Eight More Youths to Death (irrawaddy.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *